Smertebehandling
12
Minutter

Sådan lindres hovedpine med Cupping og Akupunktur

Vi har alle haft en hovedpine, men findes der lindring i alternativ behandling?
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
27/11/2023

Hvorfor får man hovedpine?

Hovedpine kan komme af forskellige faktorer, herunder spændinger, dehydrering, søvnmangel, hormonelle ændringer/forstyrrelser, synsproblemer og endda også genetiske dispositioner. Det er hertil også muligt at visse fødevareallergier og stress kan bidrage til at man får hovedpine. Det er ikke os ukendt, at man en dag på jobbet har været så stresset at blodet pumper og man kan mærke en hovedpine komme kravlende. Uanset hvordan hovedpinen er opstået, handler det om at identificere din specifikke årsag for at kunne behandle hovedpinen ordenligt.

Selvom hovedinen er noget vi alle kender til, så er det en ret kompleks tilstand som kan variere fra person til person, og der er mange teorier om hvordan vi får hovedpiner.

Migræner og spændingshovedpiner

Én teori om hovedpine involverer blodkarrenes medvirken. Ved eksempelvis migræne og andre spændingshovedpiner mener man at der sker en midlertidig udvidelse (vasodilatation) og derefter indsnævning (vasoconstriction) af blodkarrene omkring hjernen.

Du kan tænke på det som at man har en ballon. Når du puster ballonen op udvider den sig og når du giver slip, falder ballonen sammen igen. Blodkarrene fungerer ligesom ballonen, så hvis der kommer rigtigt meget blod til hjernen og man binder knude på ballonen, så kan blodet ikke komme væk og så er det at der er et overtryk.

Spændinger i muskler og muskelsammentrækninger

En anden type hovedpine er de som forårsages af spændinger, og kan skyldes af muskelspændinger i nakke og skuldre. Disse er typiske hos folk som har lange perioder med stillesidende arbejde, dårlig holdning og eventuelt stress. Disse kan alle bidrage til at musklerne trækker sig sammen og derved udløse en hovedpine. Den her type hovedpine føles meget som om der er nogen der strammer et bånd omkring ens hoved.

billede over hvordan en dårlig holdning kan påvirke nakken og muskelspændinger

Dehydrering og elektrolyt-ubalance

Vi kender nok også alle dét, at man er dehydreret og ender med at få en hovedpine. Der er nogle som kender det fra tømmermænd, og men det er også en generel risiko i dagligdagen. Mangel på væske og elektrolytter kan give en hovedpine, fordi når du er dehydreret så påvirker det din blodvolumen og kan føre til at hjernen trækker sig sammen, hvilket er ret smertefuldt. Som en ekstra note, så er elektrolyt-balancen afgærende for nerve- og muskelfunktion og kan derfor også påvirke følsomheden overfor hovedpiner.

diagram over hjernens reaktion på dehydrering

Hvad hjælper mod hovedpine:

Traditionelle metoder til at lindre hovedpine omfatter brugen af smertestillende medicin som paracetamol, ibuprofen eller aspirin.

Hvad hjælper på hovedpine, vil også være afhængigt af hvad din hovedpine er kommet af. Hvis du er dehydreret vil det hjælpe at drikke noget vand, mens hvis du har spændinger i nakke og skuldre, kan du prøve at strække ud i nakke, skuldre og øvre ryg for at lindre spændinger. Her anbefales det at du drejer hovedet forsigtigt fra side til side og ruller skuldrene i cirkulære bevægelser.

Det anbefales også at hvile i et mørkt og stille rum, og praktisere afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller yoga. En sund livsstil, regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn kan også bidrage til at forebygge gentagne episoder af hovedpine.

Behandling af hovedpine med akupunktur

Akupunktur mod hovedpine er heller ikke ngoet nyt.

Der er i mange år blevet behandlet hovedpine med akupunktur, og praksisen involverer at sætte nåle på specifikke akupunkturpunkter for at genoprette energibalancen og lindre symptomer.

akupunktur på pandefladen mod hovedpine

Specifikt for hovedpine, så handler det om først at identificere hvad ligger til grunde for hovedpinen, fordi det både handler om hvorfor du har hovedpine, men også hvilket punkt stimulerer din type af hovedpine.

  1. Taiyang (Extra 6): Beliggende i templet, i en lille fordybning foran øret. Bruges til at lindre hovedpine, især ved frontotemporal smerte.
  2. Shuaigu (GB8): Placeret over den øvre del af øret. Anvendes ofte til behandling af migræne og hovedpine forbundet med øjenproblemer.
  3. Fengchi (GB20): På bagsiden af ​​nakken, ved grænsen mellem hovedbunden og nakken. Anvendes til at lindre spændingshovedpine og migræne.
  4. Xingjian (LV2): På foden, mellem stortåen og anden tå. Bruges til at lindre hovedpine, især dem relateret til stress og følelsesmæssige faktorer.
  5. Tai Chong (LV3): På foden, i depressionen mellem første og anden tå. Anvendes til at lindre hovedpine, især dem forårsaget af leverens disharmoni.
  6. Yintang (Extra 1): Placeret mellem øjenbrynene. Anvendes til behandling af frontale hovedpiner, stress og for at berolige sindet.
  7. Hegu (LI4): På håndryggen mellem tommel- og pegefingeren. Bruges til at lindre hovedpine, især spændingshovedpine og sinusrelaterede hovedpiner.
  8. Lieque (LU7): På håndleddet, i depressionen ved det radiale styloidprocess. Anvendes til at lindre hovedpine, især dem forbundet med sinusproblemer.
  9. Sifeng (EX-HN1): Placeret på hovedbunden, i midten af panden. Anvendes til behandling af forskellige typer hovedpine, herunder migræne og spændingshovedpine.
  10. Qiuhou (EX-HN7): På ansigtet, ved ydersiden af øjenbrynet. Anvendes til at lindre hovedpine og øjenproblemer.

I det store hele så vil akupunktur kunne afhjælpe ved at lindre hovedpine ved at forbedre blodcirkulationen, reducere muskelspændninger og regulere kroppens energiflow.

Behandling af hovedpine med Cupping terapi

Alternativt til akupunktur, kan der også benyttes cupping, hvor vakuumkopper sættes på huden for at skabe en sugende effekt. Disse suger huden op i hoppen for at stimulere blodomløbet. Dette er især fordelagtigt ved skulder og nakkesmerter, muskelspændinger og hovedpiner. Den øgede blodcirkulation hjælper med at reducere inflammation og frigive de spændinger du har i kroppen.

Både akupunktur og cupping terapi er selvfølgelig alternative tilgange til behandling, og vil ikke alene være en mirakelkur. Vi anbefaler stærkt derfor at man sørger for at drikke rigeligt med vand, spiser sundt og forholder sig aktiv for at hjælpe på forebyggelse generelt.

Akupunktør maj brandstrup står og udfører en cuppingbehandling

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse