Akupunktur (TCM – Traditional Chinese Medicine)
Akupunktur er effektivt til
Ledsmerter:
- Tennisalbue
- Ryg-, nakke- og iskiassmerter
- Gigtsmerter
- Knæsmerter
- Skuldersmerter
- Forstuvninger
Hormonelle og immun-problematikker
- Menstruationssmerter og hedeture
- Intertilitet
- Kemo-bivirkninger
- Immunforsvar.
- Astma, allergi, høfeber og luftvejsproblemer
- Migræne/hovedpine
Andre problemer
- Forhøjet blodtryk & kredsløbslidelser
- Kvalme og opkast
- Stress/angst
- Facialisparese
- Bi og kæbehulehulebetændelse
- Fordøjelsesproblemer

Akupunktur
Akpunktur udspringer af traditionel kinesisk medicin, hvor teorier om sundhed og sygdom er meget anderledes end i den vestlige verden. Akupunktur bygger på 5000 år gammel kinesiske lægelige traditioner og studier.
Princippet i akupunkturbehandlingen er, at akupunktøren stikker tynde sterile éngangsnåle i punkter på meridianerne for at stimulere kroppens egen evne til at fungere bedre eller endda helbrede sig selv.
Nogle mærker en fornemmelse som en slags strømning fra nålen ud i vævet, når nålen sidder rigtigt. Derudover kan du opleve varme eller kulde, når nålen sættes i.
Du sidder eller ligger med nålene i kroppen i typisk 30-40 minutter.
Antallet af nåle varierer meget fra behandling til behandling, men typisk bruges der mellem 3-16 nåle.
Den første behandling varer typisk én time, da der skal stilles en korrekt kinesisk diagnose. Efterfølgende behandlinger tager tre kvarter.
Jeg laver også intense forløb med akupunkturbehandlinger hvor vi starter med at fjerne symptomer som smerter, hævelser, stress mm og som opfølgning arbejder mere i årsagen og den ubalance der ligger til grund for genen.Forløbet er meget intenst og dækker over 6 behandlinger over 3-4 uger. Det er et forløb vi planlægger i fællesskab ud fra dit behov og min erfaring. Prisen kan ses på prissiden
Ofte Stillede Spørgsmål
Gør det ondt at få akupunktur?
Nålen er 0,20 mm tyk, så det er meget mindre end en kanyle til fx vacciner. Man kan næsten altid mærke et lille prik lige når den rammer huden, men mens nålen sidder under behandlingen kan du ikke mærke smerte, men sommetide at den ‘arbejder’.
Er der nogle bivirkninger ved akupunktur?
Akupunktur har ikke bivirkninger som vi kender det fra konventionel behandling. Man kan føle lidt mere tørst og nogle bliver trætte. Det ses dog jævnligt at der kan komme et blåt mærke, men det er langt fra alle der får det.
Må gravide få akupunktur?
Ja det må de gerne, der er mange jordemødre der benytter akupunktur. De gravide har særligt glæde af behandling mod kvalme, iskiassmerter og væske i hænder og fødder.
Kan børn få akupunktur?
Ja det er meget effektivt. De børn der siger ja tak har tit glæde af det. Der findes også en Japansk pædiatrisk teknik hvor der ikke anvendes nåle, den er dog bedst til børn mellem 1måned og 6 år.
Kan man få tilskud til akupunktur behandlinger?
Ja hvis du er medlem af sygesikringen Danmark gives der tilskud til 10 behandlinger om året, hvis den akupunktør du vælger er RAB godkendt
Hvordan fungerer akupunktur?
Det fungerer ved at der stikkes små tynde og sterile nåle i udvalgte punkter på kroppen. Der er 12 meridianer som hver representere organer. Der findes via symptomer ud af hvilken meridian nålen skal stikkes i.
Hvad gør nålen ?
Nålen aktiverer det punkt der er valgt. Punkterne har alle sammen forskellig virkning. Nogle punkter samler energien - Qi - i kroppen, nogle punkter virker mod hovedpine, andre punkter spreder energien. Så nålen er akupunktørens værktøj til at arbejde med punkterne der er valgt til behandlingen.
Hvor tyk er en akupunkturnål?
Akupunkturnåle er tynde, ofte mellem 0,18-0,40 mm. Så der skal 5 nåle til at det giver en mm. Der kan sidde 20 nåle i en kanyle som den der bruges til vacciner eller blodprøver. Den mest almindeligt brugte nål er 0,20.
Hvor ofte skal jeg komme til behandling?
Det anbefales 1-2 gange om ugen de 2 første uger. Derefter en gang om uge. Når du begynder med akupunktur, er det vigtigt, at du får behandling regelmæssigt, det giver det bedste resultat.
Hvor mange behandlinger skal man have?
Antallet af behandlinger er meget individuelt. Nogle gange er det nok med en til to behandlinger – andre gange opnås den ønskede effekt først efter flere behandlinger. Det er vores erfaring at 6-10 gange er det optimale. Et problem, du har døjet med i lang tid, kræver tit flere behandlinger.
Skal jeg forberede mig inden en akupunkturbehandling?
Det er en god ide at have let eller løst tøj på, der kan smøges op til knæ eller albuer.
Kaffe, lakrids og andre fødevarer der farver tungen vil gøre det svært at lave en tungediagnose. Den er vigtig i forbindelse med at stille den kinesiske diagnose.
Hvor lang tid varer en akupunkturbehandling?
1. gang tager det en time, der skal optages journal som er et krav hvis din behandler er RAB registreret. Der skal også bruges tid på diagnosen så de rigtige punkter kan vælges. Efterfølgende behandlinger er der sat 45 min af til. Nålene skal gerne sidde i i 30-35 min.
Bruges nålene flere gange?
Nej det er engangsnåle der anvendes i dag. De er gaspakket og sterile. De er lavet af rustfrit stål og der er ikke smurt noget på dem. Alle de brugte nåle afleveres i dag på apoteket som farligt affald. I gamle dage rensede man dem i en Enclave og genbrugte dem. Det kunne blive en sløv nål når den var brugt nogle gange.
Kan akupunktur behandle søvnløshed, angst eller indre uro?
Ja man kan med fordel benytte akupunktur. Ofte kræver det 6-8 behandlinger og det vil for de fleste være gavnligt at kombinere med kinesisk urteterapi.
Kan akupunktur gøre noget ved smerter?
Ja, både smerter efter fald, skader og traumer, som led og muskelsmerter kan lindres med akupunktur. Men også mere kroniske smerter der kommer af en ubalance mellem yin og yang som fx.: hovedpine, migræne, mavesmerter pga fordøjelsesproblemer
Kan akupunktur gøre noget ved kræft?
Kræft skal behandles med konventionel behandling. Men akupunktur kan lindre og afhjælpe mange gener fra den behandling. Erfaring med udmattende træthed, kvalme, fordøjelsesproblemer, mundtørhed, smerter i hænder og fødder mm. Det kan være en god ide at kombinere konventionel behandling og akupunktur for et lettere forløb.
Kan man få akupunktur imod astma?
Ja akupunktur kan være til stor gavn i behandling af lunger. Problemer som astma, KOL og hoste kan ofte afhjælpes så hverdagen bliver lidt lettere.
Kan akupunktur hjælpe ved infertilitet (barnløshed)?
Ja det er meget brugt at behandle med akupunktur hos par der ikke kan blive gravide. Det bruges også på fertilitetsklinikker sammen med IVF behandling. Det kan være en god ide både at give akupunktur til både kvinden og manden.