Maj Brandstrup
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Menstruation er en helt naturlig del af kvinders reproduktive cyklus. Det sker normalt en gang om måneden. Her frigives et ubefrugtet æg fra æggestokken og den slimhinde som sidder på livmoderen skylles ud af kroppen. Dette kan godt komme med en række forskellige smerter, hvilket også er kendt som dysmenoré.
De her menstruationssmerter kommer på grund af sammentrækninger i musklerne som skal hjælpe med at udvise eller løsrive den her uønskede slimhinde. Kontraktionerne udløser nogle hormon-lignende stoffer kaldet prostaglandiner som gør at livmoderen trækker sig sammen og det er de her sammentrækninger som kan give smerte og ubehag.
Kvinder får menstruationssmerter i varierende grader. Nogle oplever nærmest ikke noget, mens andre kan være i helt ubegribelig smerte, og for de kvinder er det vigtigt at finde en effektiv og naturlig måde at lindre eller afhjælpe smerterne for at kunne fungere som menneske.
Akupunktur er en gammel kinesisk praksis, der har vist sig at være effektiv til at håndtere forskellige sundhedsproblemer, herunder menstruationssmerter. Denne artikel udforsker, hvordan akupunktur kan være en vej til lettelse, og vi vil også dele hyppigt anvendte akupunktur-punkter samt en række hjemmeøvelser, der kan hjælpe med at lindre smerterne.
De fem primære ting jeg kan anbefale for at hjælpe mod menstruationssmerter er
Menstruationssmerter, også kendt som dysmenoré, varierer betydeligt fra kvinde til kvinde. Flere faktorer kan påvirke, hvorfor nogle kvinder oplever kraftige menstruationssmerter, mens andre oplever mildere symptomer.
Det er også vigtigt at understrege at menstruationssmerternes intensitet kan variere fra person til person på baggrund af en masse forskellige faktorer, herunder genetik, hormoner, underliggende gynækologiske tilstande, psykosociale faktorer som stress, angst og følelsesmæssige faktorer. Det kan også påvirkes i nogen grad af livsstil og ernæring, så der er altså meget som spiller ind i, hvorfor vi føler hvad vi gør.
Akupunktur er baseret på den kinesiske medicins teori om, at kroppen er gennemstrømmet af energi, kaldet qi. Når qi ikke flyder glat gennem kroppens meridianer, kan det forårsage ubalance og resultere i smerter eller sygdom. Ved at indsætte tynde nåle i specifikke akupunktur-punkter stimuleres energiflowet, hvilket kan hjælpe med at lindre smerter og genoprette balance.
Derfor har akupunkturvist sig at være en effektiv metode til at lindre menstruationssmerter ved at påvirke forskellige aspekter af kroppen. Når tynde nåle indsættes i specifikke akupunktur-punkter, udløses en kompleks reaktion i kroppen, der kan bidrage til smertelindring og regulering af menstruationscyklussen.
Det er vigtigt at bemærke, at individuelle reaktioner kan variere, og hvad der virker for én person, behøver ikke nødvendigvis at fungere for en anden. En holistisk tilgang, der kombinerer flere metoder, kan ofte være mest effektiv i lindring af menstruationssmerter. Hvis smerterne er alvorlige eller forværres, bør en sundhedsprofessionel konsulteres for yderligere vurdering og behandling.
Det kan nemlig også gavne at lave hjemmeøvelser for at hjælpe med at gøre kramper og kvalme mere overkommeligt. Derfor anbefaler vi at øve maveåndedret hvor du sidder eller ligger ned for at fokusere helt på at trække vejret dybt ned i maven for at berolige nervesystemet.
Yoga-øvelser der målretter sig bækkenet kan også være en god idé. Kramper er i det store hele en ufrivillig spasme af en muskel, så hvis du kan strække musklerne involveret her, så vil du give dig selv bedre forudsætninger for ikke at få så kraftige smerter.
Start med at stå på alle fire (på knæ og hænder), træk vejret dybt og skift så med at bue ryggen opad og nedad som hhv. en kat og en ko. Gerne sørg for at få strakt godt ud så du kan mærke musklen under øvelsen.
her skal du ned på knæ og sidde på dine hæle med strakte arme foran dig. Prøv at holde ryggen så udstrakt og lige som muligt, mens du uden at rykke benene forsøger at komme så langt fremad med armene som muligt.
Sid med fødderne samlet, fodsålerne inde mod hinanden og lad knæene falde ud til siderne som en åben bog, helt fladt. Hvis du har brug for hjælp til at få knæene ned, kan der lægges lidt pres på med albuerne hvor du så kan bruge din kropsvægt til at presse knæene lidt ned. Ellers kan du få en ven til at hjælpe. Målet er at sidde med benene fladt ud for at strække i lysken og åbne bækkenet.
start med at ligge på ryggen, bøj så det ene knæ og før knæet hen over kroppen så det bøjede knæ peger mod gulvet på den modsatte side, for at strække ryggen. Det må gerne kunne mærkes at det strækker i ryggen, men det må ikke gøre ondt.
Maj Brandstrup