Viden om Tennisalbue

Tennisalbue

Tennisalbue, eller lateral epikondylitis, er en overbelastningsskade, der giver smerte i albuen på grund af betændelse i de sener, der forbinder underarmens muskler til albuen.

Denne tilstand er ofte forbundet med gentagne bevægelser, såsom dem, der udføres ved tennisspil, men kan også forekomme ved andre aktiviteter, der belaster underarmen.

Dog er det heller ikke unormalt at se ved kontorarbejde.

Header image

Hvordan opstår Tennisalbue?

Overbelastning

Gentagne belastninger på muskler og sener kan føre til inflammation og smerte, som fx tennisalbue eller muskelsmerter.

Repetetive bevægelser

Konstant gentagelse af samme bevægelse kan forårsage mikroskopiske tårer i sener og muskler, hvilket fører til smerte som tennisalbue.

Fysisk skade

Pludselige skader som whiplash eller sportsskader kan forårsage akut smerte og langvarige smerteproblemer i nakke, ryg og led.

Inflammation

Kronisk betændelse i sener eller led kan føre til vedvarende smerte og nedsat funktion, som set i tilstande som gigt og tennisalbue.

Hvilke behandlinger kan jeg få mod Tennisalbue?

Hvad skal jeg forvente ved behandlinger for Tennisalbue?

Akupunktur: Nålene placeres for at lindre smerte og fremme heling. Ømhed ved nålepunkterne og mulig træthed efter behandlingen er normale. Drik vand og hvile efter behandlingen.

Gigalaser: Bruges til at reducere inflammation og fremme heling. Du vil opleve let varme fra laseren, men ingen smerte.

Cupping: Anvendes hvis smerten er lokaliseret. Cupperne skaber sugeeffekt for at øge blodgennemstrømningen i det berørte område. Mærker fra cupping er normale og forsvinder efter et par dage.

Kinesiotape: Kan påføres for at støtte albuen og reducere belastningen. Taping kan give en følelse af støtte og muligvis let ubehag ved påføring.

Opfølgende Behandlinger: Behandlingen fortsætter med akupunktur og/eller gigalaser. Normalt kræves 4-6 behandlinger, især i starten med 2 gange om ugen. Behandlingsplanen tilpasses baseret på din respons.

Efterbehandling: Du vil få råd om at lindre og forebygge smerter, inklusiv vurdering af dine bevægemønstre ved studie, kontorarbejde eller håndværk.

Header image

Hvordan vil et behandlings­forløb mod Tennisalbue se ud?

Behandlings­vurdering

Først har jeg brug for at høre noget om dine smerter, hvor de sidder, hvordan de er opstået, hvor tit du har smerterne og hvor længe det har stået på. Hvordan du ellers har forsøgt for at behandle den.

Er der nogle skader eller traumer der vanskeliggør heling. Her er det også af betydning hvilket job eller hobby du har. Jeg undersøger albuen og bevægeligheden og lægger en plan ud fra de detaljer som du fortæller mig.

Første behandling

Jeg anbefaler altid akupunktur til tennisalbue, kombineret med gigalaser.

Hvis smerten sidder et specifikt sted, sætter jeg en cup på til at øge blodgennemstrømningen i det område. Det kan sommetider være en god ide at sætte kinesiotape på til sidst.

Opfølgende behandlinger

Vi starter med at se hvordan det er gået siden sidst, vurderer om smerten har ændret sig eller flyttet sig. Alt efter hvordan det er gået giver jeg akupunktur og/eller Gigalaser. Sommetider er det en god ide at kombinere behandlingerne, men det kan jeg først se når du kommer tilbage. Normalt behøves der 4-6 behandlinger af en tennisalbue, og gerne 2 gange om ugen den første uge.

Efter- og hjemmepleje

Vi gennemgår nogle gode råd og anbefalinger for hvordan du kan lindre eller forebygge at det kommer igen.  Især ved studie, kontorarbejde eller håndværksarbejde vil det være en god ide at eftertænke bevægemønstre.

Mere information om Tennisalbue kan findes i videoen nedenfor

Smerte på ydersiden af albuen, ofte forårsaget af overbelastning.