Urteterapi

Den traditionelle kinesiske urteterapi er udviklet sideløbende med akupunkturen. Urtemedicinens virkning og anvendelse er en overbygning på Akupunktur-uddannelsen.

Hvad er urteterapi?

Kinesisk urteterapi er en essentiel del af traditionel kinesisk medicin (TCM) og har været anvendt i århundreder til at behandle forskellige lidelser og fremme sundhed og velvære.

Urteterapi bygger på princippet om at balancere kroppens energi og styrke de naturlige helingsprocesser ved hjælp af en skræddersyet blanding af urter. Hvilke urter der er passende er helt og aldeles individuelt, hvilket er hvorfor der for alle personer som søger en behandling med urter, får en diagnose stillet, hvorefter vi sammensætter blandingen.

Kinesisk urteterapi bruger naturlige ingredienser som planter, rødder, frugter og mineraler til at behandle forskellige sundhedsproblemer.

Fra et filosofisk standpunkt er kroppen i konstant interaktion med dens omgivelser og er derfor underlagt både indre og ydre påvirkninger, som kan forstyrre vores naturlige balance.

Formålet er at genoprette den balance for at fremme harmoni mellems kroppens organer og systemer. Urtebehandling i TCM er ikke en "one-size-fits-all" tilgang. I stedet udarbejdes individuelt tilpassede urteformler baseret på en detaljeret vurdering af patientens symptomer, helbredshistorie og energetiske tilstand. Disse formuleringer kan bestå af flere urter, der arbejder sammen for at adressere både symptomerne på en lidelse og dens underliggende årsager.

Typer af Lidelser, der Behandles med Kinesisk Urtebehandling

Kinesisk urteterapi anvendes til at behandle et bredt spektrum af lidelser, herunder, men ikke begrænset til:

 1. Fordøjelsesproblemer: Urteformler kan være effektive til at lindre symptomer på fordøjelsesbesvær, mavesmerter, oppustethed og diarré.
 2. Respiratoriske lidelser: Urter kan anvendes til at lindre symptomer på astma, allergier, hoste og kronisk bronkitis ved at styrke lungerne og forbedre åndedrætsfunktionen.
 3. Gynækologiske lidelser: Urtemedicin kan være nyttig til at regulere menstruationscyklussen, lindre menstruationskramper og behandle symptomer på overgangsalderen.
 4. Søvnforstyrrelser: Visse urteformler kan hjælpe med at fremme afslapning, lindre angst og forbedre søvnkvaliteten.
 5. Stress og angst: Urtebehandling kan bidrage til at reducere stressniveauer, berolige sindet og fremme følelsesmæssig balance.

Det er vigtigt at bemærke, at kinesisk urteterapi normalt anvendes som en del af en omfattende behandlingsplan, der kan omfatte kostændringer, livsstilsrådgivning og andre former for traditionel kinesisk medicin, såsom akupunktur.

Sammenhæng med Akupunktur

Kinesisk urteterapi og akupunktur supplerer ofte hinanden som en del af en mere integreret og holistisk tilgang til sundhedspleje. Mens kinesisk urteterapi fokuserer på at regulere kroppens balance gennem urtemedicin, sigter akupunktur at regulere kropens energistrømme ved at stimulere kroppen gennem nåle indsat på specifikke punkter langs kroppens meridianer.

Disse to behandlinger behøves ikke foretages eksklusivt fra hinanden og kan sagtens kombineres. Et eksempel på dette er at akupunktur kan forbedre kropps blodcirkulation, hvilket bidrager til en bedre optagelse og anvendelse af urteformler. På samme tid kan urter supplere akupunkturbehandlingen ved at understøtte kroppens helingsprocesser og forbedre responsen på akupunkturbehandlingen.

Gennem årtusinder har TCM-Akupunktører studeret og afprøvet en mængde forskellige urters påvirkning af kroppen. Man har udviklet særlige recepter og urteblandinger, der helbreder forskellige sygdomme, og med tiden er de to behandlingsformer smeltet sammen til en sammenhængende helhed.

Akupunktur benyttes fortrinsvis til helbredelse af ubalancer i den ydre del af kroppen, f.eks. muskelsmerter, rygsmerter, forstuvninger og lignende – men man kan også påvirke indre sygdomstilstande ad denne vej.

Kinesiske urter i glas

Behandling med urteterapi

Urtemedicinsk behandling er tilpasset hvert individ, idet medicinen altid sammensættes til hver enkel person.

Denne behandlingsform praktiseres allerede i Vesten. Derimod er behandling med urtemedicin,  kun tilgængelig ganske få steder i vores del af verdenen.

Der stilles en fuld kinesisk diagnose, hvor jeg kigger på tungen, tager puls og laver mavediagnose. På den måde findes den præcise urteopskrift der passer til dig. Der er ikke behandling eller urter med i prisen. Urterne vil blive bestilt og sendes til din adresse.

I Kina findes urteapoteker, hvor patienten afleverer sin recept fra lægen og får en pose med de tørrede urter med hjem. Patienten laver derefter at afkog af urterne derhjemme.

Andre steder bruges frysetørrede koncentreret pulver. Mange urter er også præpareret på forskellig måde før de anvendes til medicin og kan doseres som dråber eller tabletter.

Patienten får urtepulveret, som efter den anviste dosering opløses i kogende vand og drikkes som the.

Kinesisk urteterapi kan bruges alene eller som supplement til akupunktur. Både til akutte og til kroniske tilstande. Fordelen ved at tage urterne er at man får daglig støtte til at oprette den daglige balance.

Behandlingsformål

 • Frugtbarhed for mænd og kvinder
  Uregelmæssig menstruation, menstruationssmerter, manglende ægløsning, blødning eller smerter i graviditet, morgenkvalme, hedeture, stærke blødninger, manglende energi eller ledsmerter i overgangsalderen. Manglende libido hos både mænd og kvinder, impotens og prostataproblemer.
 • Støtte til kræft behandlinger
 • Støtte under kemo- eller strålebehandling: opretholdelse af appetit og vægt, kvalme, hjælp til sårheling og bivirkninger af strålebehandling, neuralgi og følelsesløshed, angst, depression, støtte af immunforsvaret og energi.
 • Eftervirkninger efter blodprop eller hjerneblødning
 • Afasi, lammelser, manglende styrke og muskelkontrol, dårlig balance, smerter, søvnproblemer og depression.
 • Mentale symptomer
 • Søvnproblemer, angst og depression.
 • Luftveje
 • Kronisk hoste, vejrtrækningsbesvær.
 • Smerter
 • Ømme muskler, frossen skulder, sportsskader, diskusprolaps, migræne og hovedpine, gigtsmerter, iskias smerter, neuralgi og ansigtssmerter, nyresten og galdesten.
 • Nerve symptomer
 • Manglende følelse i huden, dårlig balance, neuralgi og smerter efter helvedesild.

 • Fordøjelse
 • Maveforgiftning, forstoppelse, colitis, diarre, for meget mavesyre, mavesår, tarmblødninger og luft i maven eller tarmene.
 • Allergier og immunproblemer
 • Høfeber, astma, eksem og kløe, crohns syndrom, colitis, influenza, herpes og forkølelsessår.
 • Hjerte/kar og kredsløbsproblemer
 • Forhøjet kolesterol, hjertebanken, kroniske sår, blodudtrækninger, dårligt kredsløb og ødemer.

Ofte stillede Spørgsmål (FAQ)

Hvordan stilles diagnosen til kinesiske urter?

Diagnosen stilles ved at Urteterapeuten kigger på tungen, den viser hele menneskets organsystem, så tages pulsen som fortæller om der er for meget eller forladt energi, samt mavediagnose og en del spørgsmål der kan klarlægge symptomer og energiubalance.

Bruger man akupunktur sammen med kinesiske urter?

Urterne kan sagtens bruges alene, men det er et fantastisk supplement til en akupunkturbehandling. Når Akupunktøren har stillet en diagnose og givet nåle, kan klienten fortsætte hjemme med samme behandlingsstrategi.

hvordan sammensættes en Kinesisk Urterecept?

Normalt bruger kineserne ikke en urt alene, man blander flere urter sammen for på den måde at få en stærkere og mere afbalanceret energi. Urterne støtter hinanden i det virke de skal behandle ud fra.

Kan man få kinesisk urtemedicin mod svage lunger?

Ja det kan man. Der er rigtig mange muligheder med urter. Der er urter der hjælper med at løsne slim, urter der gør det nemmere at hoste slim op, urter der hjælper vejrtrækningen.

Kan man få kinesisk urtemedicin mod Kræft?

Kræft skal behandles af onkologer og på et sygehus. Derimod er Kinesisk urtemedicin en fantastik behandling til de bivirkninger der opstår af kemo og stråler. Som træthed, kvalme, diarre, nerveskader i hænder og fødder, tør mund og svamp.

Er der bivirkninger ved Kinesisk Urtemedicin?

Bivirkninger kan forekomme ved enhver form for medicin. Kinesiske urter er meget sikre, når de er ordineret korrekt af en veluddannet praktiserende TCM udøver. Bivirkninger er meget sjældne ved Kinesisk Urtemedicin, da det er meget små doser man indtager.

Hvordan skal man tage Kinesisk Urtemedicin?

Det kan laves i kapsler store eller små. Men mest almindeligt er det at det kommer som pulver (granulat). Der tilsættes kogende vand, ca 1-1,5 dl og omrøres så granulatet opløses og drikkes som almindeligt the.

Hvad er det for nogle urter der bruges i kinesisk urtemedicin?

Langt de fleste er planter du kan finde i dit køkken, såsom hvidløg, kanel, gurkemeje, mens planter fra haven også bruges, det kan være mælkebøtte, krysantemum, mynte. I en opskrift er der normalt mellem 4-18 urter. Det er ikke almindeligt kun at anvende en enkelt urt.

Er det rigtigt at der bruges næsehorn i Kinesisk urtemedicin?

Nej det er ikke korrekt. Både truede dyre og plantearter er blevet erstattet af andre stoffer der har en lignende virkning som originalen. Der findes mere end 500 stoffer, der normalt anvendes i Kinesisk urtemedicin. I Danmark har man ikke lov til at anvende animalske emner i blandingerne.

Hvor længe har man brugt Kinesisk urtemedicin?

Kinesiske urter er en af verdens store naturlægemidler. En ubrudt tradition der er tilbage fra det 3. århundrede f.Kr. Dr. Li Shizhen (1517-1593), Ming-dynastiets berømte læge arbejdede i 27 år på sit klassiske Plante- og Urteleksikon (Ben Cao Gang Mu), som den dag i dag forbliver det vigtigste referenceværk

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.