Urteterapi

Den traditionelle kinesiske urteterapi er udviklet sideløbende med akupunkturen. Urtemedicinens virkning og anvendelse er en overbygning på Akupunktur-uddannelsen.

Hvad er urteterapi??

Urteterapi og urtemedicin er ofte mere effektiv end akupunktur

Gennem årtusinder har TCM-Akupunktører studeret og afprøvet en mængde forskellige urters påvirkning af kroppen. Man har udviklet særlige recepter og urteblandinger, der helbreder forskellige sygdomme, og med tiden er de to behandlingsformer smeltet sammen til en sammenhængende helhed.

Akupunkturbehandlingen fordrer ofte gentagne behandlinger med korte

mellemrum – hvorimod man med urtemedicin kan opnå en vedvarende påvirkning over længere tid. Ved mange sygdomme vil urtemedicinsk behandling være langt mere effektiv og direkte.

Urtemedicinsk behandling er tilpasset hvert individ, idet medicinen altid sammensættes til hver enkel person.

Kinesiske urter i glas

Akupunktur benyttes fortrinsvis til helbredelse af ubalancer i den ydre del af kroppen, f.eks. muskelsmerter, rygsmerter, forstuvninger og lignende – men man kan også påvirke indre sygdomstilstande ad denne vej.

Denne behandlingsform praktiseres allerede i Vesten. Derimod er behandling med urtemedicin,  kun tilgængelig ganske få steder i vores del af verdenen.

Der stilles en fuld kinesisk diagnose, hvor jeg kigger på tungen, tager puls og laver mavediagnose. På den måde findes den præcise urteopskrift der passer til dig. Der er ikke behandling eller urter med i prisen. Urterne vil blive bestilt og sendes til din adresse.

I Kina findes urteapoteker, hvor patienten afleverer sin recept fra lægen og får en pose med de tørrede urter med hjem. Patienten laver derefter at afkog af urterne derhjemme.

Andre steder bruges frysetørrede koncentreret pulver. Mange urter er også præpareret på forskellig måde før de anvendes til medicin og kan doseres som dråber eller tabletter.

Patienten får urtepulveret, som efter den anviste dosering opløses i kogende vand og drikkes som the.

Kinesisk urteterapi kan bruges alene eller som supplement til akupunktur. Både til akutte og til kroniske tilstande. Fordelen ved at tage urterne er at man får daglig støtte til at oprette den daglige balance.

Behandlingsformål

 • Frugtbarhed for mænd og kvinder
  Uregelmæssig menstruation, menstruationssmerter, manglende ægløsning, blødning eller smerter i graviditet, morgenkvalme, hedeture, stærke blødninger, manglende energi eller ledsmerter i overgangsalderen. Manglende libido hos både mænd og kvinder, impotens og prostataproblemer.
 • Støtte til kræft behandlinger
 • Støtte under kemo- eller strålebehandling: opretholdelse af appetit og vægt, kvalme, hjælp til sårheling og bivirkninger af strålebehandling, neuralgi og følelsesløshed, angst, depression, støtte af immunforsvaret og energi.
 • Eftervirkninger efter blodprop eller hjerneblødning
 • Afasi, lammelser, manglende styrke og muskelkontrol, dårlig balance, smerter, søvnproblemer og depression.
 • Mentale symptomer
 • Søvnproblemer, angst og depression.
 • Luftveje
 • Kronisk hoste, vejrtrækningsbesvær.
 • Smerter
 • Ømme muskler, frossen skulder, sportsskader, diskusprolaps, migræne og hovedpine, gigtsmerter, iskias smerter, neuralgi og ansigtssmerter, nyresten og galdesten.
 • Nerve symptomer
 • Manglende følelse i huden, dårlig balance, neuralgi og smerter efter helvedesild.

 • Fordøjelse
 • Maveforgiftning, forstoppelse, colitis, diarre, for meget mavesyre, mavesår, tarmblødninger og luft i maven eller tarmene.
 • Allergier og immunproblemer
 • Høfeber, astma, eksem og kløe, crohns syndrom, colitis, influenza, herpes og forkølelsessår.
 • Hjerte/kar og kredsløbsproblemer
 • Forhøjet kolesterol, hjertebanken, kroniske sår, blodudtrækninger, dårligt kredsløb og ødemer.

Ofte stillede Spørgsmål (FAQ)

Hvordan stilles diagnosen til kinesiske urter?

Diagnosen stilles ved at Urteterapeuten kigger på tungen, den viser hele menneskets organsystem, så tages pulsen som fortæller om der er for meget eller forladt energi, samt mavediagnose og en del spørgsmål der kan klarlægge symptomer og energiubalance.

Bruger man akupunktur sammen med kinesiske urter?

Urterne kan sagtens bruges alene, men det er et fantastisk supplement til en akupunkturbehandling. Når Akupunktøren har stillet en diagnose og givet nåle, kan klienten fortsætte hjemme med samme behandlingsstrategi.

hvordan sammensættes en Kinesisk Urterecept?

Normalt bruger kineserne ikke en urt alene, man blander flere urter sammen for på den måde at få en stærkere og mere afbalanceret energi. Urterne støtter hinanden i det virke de skal behandle ud fra.

Kan man få kinesisk urtemedicin mod svage lunger?

Ja det kan man. Der er rigtig mange muligheder med urter. Der er urter der hjælper med at løsne slim, urter der gør det nemmere at hoste slim op, urter der hjælper vejrtrækningen.

Kan man få kinesisk urtemedicin mod Kræft?

Kræft skal behandles af onkologer og på et sygehus. Derimod er Kinesisk urtemedicin en fantastik behandling til de bivirkninger der opstår af kemo og stråler. Som træthed, kvalme, diarre, nerveskader i hænder og fødder, tør mund og svamp.

Er der bivirkninger ved Kinesisk Urtemedicin?

Bivirkninger kan forekomme ved enhver form for medicin. Kinesiske urter er meget sikre, når de er ordineret korrekt af en veluddannet praktiserende TCM udøver. Bivirkninger er meget sjældne ved Kinesisk Urtemedicin, da det er meget små doser man indtager.

Hvordan skal man tage Kinesisk Urtemedicin?

Det kan laves i kapsler store eller små. Men mest almindeligt er det at det kommer som pulver (granulat). Der tilsættes kogende vand, ca 1-1,5 dl og omrøres så granulatet opløses og drikkes som almindeligt the.

Hvad er det for nogle urter der bruges i kinesisk urtemedicin?

Langt de fleste er planter du kan finde i dit køkken, såsom hvidløg, kanel, gurkemeje, mens planter fra haven også bruges, det kan være mælkebøtte, krysantemum, mynte. I en opskrift er der normalt mellem 4-18 urter. Det er ikke almindeligt kun at anvende en enkelt urt.

Er det rigtigt at der bruges næsehorn i Kinesisk urtemedicin?

Nej det er ikke korrekt. Både truede dyre og plantearter er blevet erstattet af andre stoffer der har en lignende virkning som originalen. Der findes mere end 500 stoffer, der normalt anvendes i Kinesisk urtemedicin. I Danmark har man ikke lov til at anvende animalske emner i blandingerne.

Hvor længe har man brugt Kinesisk urtemedicin?

Kinesiske urter er en af verdens store naturlægemidler. En ubrudt tradition der er tilbage fra det 3. århundrede f.Kr. Dr. Li Shizhen (1517-1593), Ming-dynastiets berømte læge arbejdede i 27 år på sit klassiske Plante- og Urteleksikon (Ben Cao Gang Mu), som den dag i dag forbliver det vigtigste referenceværk

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.