Smertebehandling
14
Minutter

Fibersprængning: Behandling, Symptomer og Forebyggelse

Fibersprængninger er nok en af de mest velkendte sportsskader, men derfor er den ikke mindre-vigtig at snakke om
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
19/3/2024

Fibersprængninger er en ret almindelig skade, der nemt kan forekomme under fysisk aktivitet. Det kan være smertefuldt og kræver passende behandling for en hurtig og effektiv helingsproces. 

Behandling af Fibersprængning

Når en fibersprængning opstår, er det vigtigt at træffe de rette skridt for at lette helingsprocessen. Først og fremmest er det afgørende at hvile det påvirkede område for at undgå yderligere skade. Anvendelse af ispakninger på området kan reducere hævelse og lindre smerter. Kompression ved hjælp af et elastisk bandage og elevations-position (hævning af det skadede område) kan også hjælpe med at kontrollere hævelsen.

Normalt anbefales det at det første døgn er brugt på hvile med is (20 minutters is, 40 minutters hvile, og så bør der bruges kompressionsforbinding, når du ikke har is på.)

Hvis du får en fibersprængning, kan akupunktur også være en effektiv behandlingsmetode.
Nålene stimulerer nerverne og kan hjælpe med at reducere hævelse og kan dertil også hjælpe med at reducere den smerte eller ubehag, du kan opleve ved en fibersprængning, hvilket gør helingsperioden langt mere overkommelig. Selvom nålen ikke går ind og direkte fikser problemet, så vil det hos nogen kunne hjælpe med at det ikke skal føles så slemt.

Vi benytter også gigalaser til at behandle fibersprængninger, da laseren trænger dybt ned i muskelvævet og kan hjælpe med at stimulere kroppens naturlige helingsproces. med det sagt, så er det stadig vigtigt at bemærke at en fibersprængning tager tid, og derfor skal man ikke tro at man er tilbage på hesten lige med det samme.

Typer af fibersprængning

Fibersprængning i låret

En fiberspringning i låret er givetvis den mest hyppige form for fibersprængning man kan få. Det er noget der sker ved meget eksplosive sportstyper som fodbold, atletik, badminton, og andre former for sport hvor du kan forventes at hoppe, springe, og at lave mange pludselige bevægelser med stor kraft.

Heldigvis er baglåret en meget stor muskelgruppe hvor der er rigtigt mange og stærke muskelfibre, hvilket betyder at du oftest hurtigt er på benene igen. Her er det oftest en fibersprængning af første-grad, da det kræver en ekstremt kraftig bevægelse at kunne tære en så stor muskel.

Fibersprængning i læg

Læggen er også en af de mest almindelige fibersprængninger fordi det er en muskel der er meget aktiv under spring, løb, retningsskift og kan derfor også ske ved sportudøvelse som fodbod, atletik, badminton, håndbold, volleyball, og alle de andre hvor der skal hurtige bevægelser til.

Fibersprængning i ryggen

Ved fibersprængninger i ryggen så er det oftest noget vi hører om, når man har løftet forkert. Længere nede i denne artikel har vi inkluderet en visualisering på hvordan det ser ud når man løfter forkert. Det er bl.a. når man løfter med bøjet ryg, og derved bruger ryggen mere end benene og derved buer sin rygsøjle.

Det er dog heller ikke umuligt at fibersprængninger i rykken sker ved mere eksplosive og momentære stressbelastninger af musklen, som fx. ved at grave, hugge brænde, eller laver de her lidt mere kortvarige bevægelser. Fibersprængninger kan endda forekomme ved host eller hvis man nyser hårdt, da det også bruger muskler ret eksplosivt, heldigvis er disse ofte af en mildere grad.

Fiberspringning i overarmen

Når det sker i overarmen, så er det oftest fordi personen har været en tur i fitness-centeret og har løftet for meget, eller har lavet noget arbejde der kræver at løfte tunge ting hvor muskelfibrene gentagne gange udsættes for stor belastning. Dette sker også især hvis man glemmer opvarmning eller prøver at løfte vægte hurtigere end hvad godt er.

Grader af skade

Fibersprængninger kommer i tre grader;

  1. grads fibersprængninger kendes ved at du her mindre muskel strækninger/sprængninger, i en subklinisk grad.
    Smerten vil i dette tilfælde være mild, og du kan forvente en mindre funktionel begrænsning i en periode.
    Førstregrads sprængninger har en helingsperiode på 1-3 uger.
  2. grads fibersprængninger er delvise afrivninger af muskel eller ledbånd, ofte med et blåt mærke eller synlige formørkelser på huden.
    Smerten er moderat og du kan forvente en betydelig funktionel nedsættelse i din førelighed på dén muskel.
    2. grads fibersprængninger har en helingsperiode på 2-3 måneder
  3. grads fibersprængninger er en total separation af muskel eller ledbånd, hvor du often vil kunne se at formen på musklen har ændret sig.
    Det er en ekstremt smertefuld skade, og du kan forvente et betydeligt tab af funktion og stabilitet.
    3.Grads fibersprængninger har en helingsperiode på 6 måneder eller mere, ofte hvor der skal foretages operationer.

Du kan forvente at helings-perioden vil variere ud fra hvor slem skaden er, her er også flere individuelle faktorer.

Hvordan føles en fibersprængning?

En fibersprængning kan føles som en pludselig smerte eller et smæld.

Du kan opleve en trækken i musklen under aktivitet. Nogle beskriver det som en skarp smerte, mens andre oplever en følelse af stramhed eller stivhed i det berørte område. Du kan også risikere at få et blåt mærke, da sprængningen kan gøre at der kommer en blodansamling ved det område, musklen er afrevet.

Når vi behandler fibersprængninger, oplever folk oftest en følelse af afslapning med en lille prikkende fornemmelse, når nålen først indsættes, og derefter så er der mere en rolig, lettende fornemmelse i det berørte område, mens nålene sidder i.

Bemærk, nålene sættes ikke i området der er skadet.

Hvordan ved man, at man har fået en fibersprængning?

Symptomerne på en fibersprængning kan omfatte 

  • stivhed i musklen
  • manglende kraft og/eller muskelfunktion
  • et smæld eller “knæk” i musklen
  • en “stråle”-agtig smerte i det gældende område. 
  • hævelse, misfarvning, blåt mærke
  • musklen vil også kunne føles forkert, som om der er en fordybning

Du kan typisk identificere en fibersprængning ved at du sandsynligvis føler et smæld som om musklen 'giver efter' når du har trænet, det er også meget sandsylnligt at du har fået et blåt mærke.

Hvis du er i tvivl omkring om du har fået en fibersprængning, er det altid klogt at søge hjælp hos en fagligt uddannet person. Her vil der blive lavet en fysisk undersøgelse og potentielt en ultralydsundersøgelse for at bekræfte at det er en fibersprængning.

Det er i de fleste situationer en fysioterapeut eller egen læge der skal kontaktes.
Hvis det konstateres at du har en fibersprængning, får du få tilskud hos Sygeforsikring Danmark.

Forebyggelse af Fibersprængning

For at forebygge fibersprængninger er det vigtigt at opvarme ordentligt før fysisk aktivitet og gradvist øge intensiteten af træningen for at give musklerne mulighed for at tilpasse sig belastningen. 

Brug af korrekt træningsform og styrketræning kan også hjælpe med at styrke musklerne og reducere risikoen for skader.

God form under træning

Træningsformen er også noget vi varmt anbefaler at diskutere med en personlig træner, hvis du eksempelvis går i fitness. Forestil dig at du skal løfte en håndvægt; nogle folk vil være tilbøjelige til at ‘svinge’ med vægten for at give den momentum, som gør at det bliver nemmere at hive vægten op mod brystet den sidste del af vejen, men hvis vi skal være ærlige, hvor meget løfter man selv der? ikke meget.

Det er dårlig form, når man løfter på den måde, fordi man ikke aktiverer den muskelgruppe øvelsen er rettet imod og bruger derfor ikke musklen ordentligt, hvis man løfter med momentum i stedet for at løfte vægten korrekt. Det kan godt være at man så ikke kan løfte lige så meget hvis man laver et pænt og langsomt løft, men enhver træner vil anbefale det, fordi det mindsker risikoen for sportsskader, og giver bedre resultater.

‘form’ er hvad man kalder det, når du bruger god teknik, og har altså ikke noget at gøre i denne sammenhæng med hvor slank man er. Sørg for at tag det roligt, og lav pæne løft der målretter musklen du gerne vil træne.

Eksempel på dårlig kontra god form. Bemærk at rykken er bøjet t.v. og kan lede til skader.

Hjemmepleje og Behandling

Ro og hvile af musklen er absolut kritisk til at starte med, I de første 1-2 døgn er det klogt at lægge is på din fibersprængning i 20-25 minutter af gangen. Her anbefaler vi at holde en pause efter isen, hvor du bør have en kompressionsforbinding på. Pausen bør være en halv time, til tre kvarter.

De fleste læger vil anbefale RICE-princippet som er “ro, is, compression, elevation”.

Hvis du har større smerter eller irritationer forbundet med en fibersprængning, kan brugen af smertestillende håndkøbsmedicin være en stor hjælp. Det er en fordel at gå efter paracetamol (pinex, panodil, pamol, etc.) Vi anbefaler stærkt at du ikke overbelaster musklen, og undgår at massere den, før der er gået et par dage..

Genoptræning og Genoptagelse af Aktivitet efter en fibersprængning

Når smerten og hævelsen er aftaget, er det afgørende at begynde gradvis genoptræning for at genopbygge styrke og fleksibilitet i det påvirkede område. Dette kan omfatte strækøvelser, styrketræning og funktionel træning, under hensyntagen til smertegrænsen og musklernes reaktion.

Start altid med at gå forsigtigt frem - musklen kan stadig være svag, så undgå at lægge for meget belastning på. Varm godt op inden du laver noget, og så er det bare vigtigt at man kan lytte til sin egen krop, og ikke lægger mere belastning på end man kan klare, uden at der mærkes nogen som helst form for smerte eller ubehag. 

Genoptræning kan godt tage mange uger, nogen gange måneder, før man er tilbage. Derfor er det også vigtigt at man undgår for meget belastning  under genoptræningen, fordi hvis man overbelaster sin muskel, kan man risikere at skulle starte forfra.

Gode Råd og Retningslinjer

  • Lyt til din krop og undgå at tvinge dig selv til at fortsætte med aktivitet, hvis smerten er alvorlig.
  • Konsulter en læge eller en fysioterapeut for en nøjagtig diagnose og behandlingsplan.
  • Vær tålmodig med helingsprocessen og undgå at vende tilbage til normal aktivitet for tidligt for at undgå tilbagefald.

Ved at følge disse retningslinjer og være opmærksom på kroppens signaler kan du håndtere fibersprængninger effektivt og minimere risikoen for gentagne skader. Husk altid at søge professionel rådgivning, hvis du er i tvivl om den bedste tilgang til behandling og genoptræning.

Konklusion

Akupunktur og laserterapi kan være en effektiv supplerende behandling til konventionel pleje af fibersprængninger. Dog, til trods for at alternativ behandling kan hjælpe, er det vigtigt at understrege at det er en supplerende effekt. I det første døgn anbefaler vi ro og hvile med is og kompression. Efter en periode på 2-3 dage, er det muligt at lave noget blid selv-massage, men vær forsigtig.

Først og fremmest anbefaler vi at søge læge og følge deres råd. Herefter kan akupunktur og laserterapi bidrage til at lindre smerter, reducere hævelse og fremme helingsprocessen, fordi det styrker kroppens naturlige helingsmekanismer. Kombineret med passende hvile, is, kompression, elevationsposition og en langsom optrapning og genoptræning kan akupunktur være en integreret del af en omfattende tilgang til behandling og rehabilitering af fibersprængninger.

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse