Børn
10
Minutter

IVF behandling og akupunktur: Øg dine chancer for graviditet

Øg dine chancer for succes med IVF! Læs mere om, hvordan akupunktur kan hjælpe både mænd og kvinder.
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
20/4/2024

Hvad er IVF-behandling?

In vitro fertilisering (IVF) er en fertilitetsbehandling, hvor æg befrugtes med sædceller uden for kroppen. Befrugtede æg (embryoner) implanteres derefter i livmoderen for at opnå graviditet. IVF kan være en effektiv behandling for en række fertilitetsproblemer, herunder:

  • Æggelederblokering
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
  • Endometriose
  • Mandslig infertilitet
  • Uforklarlig infertilitet

Infertilitet er en betegnelse for par hvor man ikke har kunnet opnå graviditet efter mindst ét års aktivt forsøg. Det er til dato den mest effektive behandling, og den involverer både håndtering af æg, embryo og sæd. Måden det foregår på, er ved at en læge placerer et eller flere befrugtede æg i livmoderen. En fuld cyklus af IVF tager 2-3 uger hvor behandlingen nogen gange kan deles op i mindre dele, i hvilket fald proceduren kan tage en anelse længere tid.

Hvor langt er jeg henne i IVF-behandlingen?

IVF-behandlingen er opdelt i flere faser:

  1. Stimulation: Æggestokke stimuleres med hormoner for at producere flere æg.
  2. Ægudtagning: Æggene udtages fra æggestokkene under en let bedøvelse.
  3. Befrugtelse: Æg befrugtes med sædceller i et laboratorium.
  4. Embryoudvikling: Embryonerne dyrkes i et laboratorium i 3-5 dage.
  5. Embryooverførsel: Et eller to embryoner implanteres i livmoderen.
  6. Graviditetstest: En graviditetstest udføres ca. 2 uger efter embryo-overførsel.

Det er vigtigt at nævne at dine chancer for at opnå graviditet gennem IVF afhænger af flere faktorer, såsom alder og hvad årsagen til infertiliteten er.

Hvordan kan akupunktur hjælpe med IVF-behandling?

Akupunktur er en traditionel kinesisk medicinsk teknik, der involverer indsættelse af tynde nåle i specifikke punkter på kroppen. Flere studier har vist, at akupunktur kan øge chancerne for succes med IVF-behandling.

Akupunktur kan:

  • Øge blodgennemstrømningen til livmoderen: Dette kan forbedre implantationschancerne for embryoner.
  • Reducere stress: Stress kan have en negativ indvirkning på fertiliteten. Akupunktur kan hjælpe med at reducere stress og angst.
  • Stimulere frigivelsen af endorfiner: Endorfiner er kroppens naturlige smertestillende midler. De kan hjælpe med at reducere ubehag under IVF-behandlingen.

Akupunktur har længe været brugt som en måde at regulere kvindelige reproduktionssystemer. En kvindes æg er omringet af en lille celle som omringer ægget under modningen de første 14 dage i hendes menstruationscyklus - den her celle kaldes en follikel, i det tidspunk agerer folliklen som en slags hjælpecelle, som assisterer med at modne ægget. Hele kvindens ægløsning fungerer så ved at folliklen producerer østrogen som går ind på omkring 14. dagen får kvindens LH-hormon til at stige drastisk, hvilket gør at hun får ægløsning, og at ægget frigives fra folliklen, og at ægget nu er klar til at blive befrugtet.

Folliklerne og æggene vokser i respons til hormoner og næringsstoffer som leveres gennem livmoderens blodforsyning. En sund og god blodcirkulation er derfor forbundet med højere æg-kvalitet. Hvis blodcirkulationen er svag, kan det betyde at follikler og æggene er i mangel på næringsstoffer og oxygen, og derved sænkes kvaliteten af æg.

Adskillige studier har fundet at dette kan afhjælpes gennem akupunktur, fordi en af fordelene ved akupunktur er at det regulerer og øger blodcirkulationen til livmoderen og æggestokkende ved at afslappe væggene i blodårerne, og stimulere den gængse cirkulation.

Der var også en undersøgelse (Kursuma et al., 2019) som viste at patienter som havde fået akupunktur havde betydeligt mere modne æg (og derved var bedre stillet til befrugtning) end patienter som havde fået en placebo behandling.

Akupunktur til mænd mod infertilitet

Det er omkring 40% af sager hvor infertilitet enten helt eller delvist er forårsaget af lav sædkvalitet.
Nogle læger som arbejder med fertilitetsmedicin mener at så længe manden har bare lidt sperm, at IVF vil kunne fuldt afhjælpe mandlig infertilitet, især hvis der benyttes en særlig procedure kaldet intra-cytoplasmisk sæd-indsprøjtning, (ICSI) - også kaldet "mikroinsemination" - hvor en enkelt sædcelle er sprøjtet ind i et æg, men det viser sig at ICSI success-raten er virtuelt den samme som almindelig IVF behandling (33% vs. 32.4%)

En mulig forklaring til hvorfor IVF og ICSI ikke er 100% effektivt mod mandlig infertilitet er, at sædkvaliteten stadig er uændret, og at proceduren 'bare' finder den bedst mulige sædcelle, men at selv den bedste nogen gange ikke er god nok.

Eftersom en embryo er 50/50 morens og farens DNA, kan det ske at embryoens kvalitet er lav, hvis faren har lav sædkvalitet. Derfor blev der lavet undersøgelser der kigger på hvilken effekt det har på mandlig sædkvalitet, og det blev påvist at akupunktur kan positivt påvirke sæd-parametre, inklusiv koncentration, motilitet, vitalitet og sædtal. hvilket betyder at akupunktur af mænd også kan medføre en forhøjet successrate af IVF behandling.

Udover påvirkning af sædkvaliteten, så kan akupunktur også regulere testosteronniveauer ifølge nogle forskere. Det er også en vigtig faktor for mænd, når det handler om at kroppen skal kunne producere en passende mængde sæd til befrugtning.

Hvor kan jeg finde en akupunktør, der er specialiseret i IVF-behandling?

Der er et stigende antal akupunktører, der er specialiseret i fertilitetsproblemer. Du kan finde en akupunktør i dit område via Praktiserende Akupunktørers hjemmeside: https://aku-net.dk/

Hos Klinik Brandstrup er vi medlem af Praktiserende Akupunktører og udfører jævnligt akupunktur som supplerende behandling til in-vitro fertilisering. Hvis du gerne vil høre mere omkring hvordan det foregår, vil vi stærkt opfordre til at bestille en gratis og uforpligtende telefon-konsultation

Hvor kan jeg beregne min termin?

Vi har lavet en terminsberegner du kan bruge til at udregne din estimerede termin her på siden. Du kan både beregne ud fra første dag i din sidste menstruation, eller ud fra hvornår du havde ægløsning eller fertilitetsbehandling.

Terminsberegner

Terminsberegner

Manuel udregning af termin

Hvis du gerne selv vil beregne din termin kan du gøre det ud fra to metoder; ud fra seneste menstruation, eller hvornår du sidst havde ægløsning eller undergik en fertilitetsbehandling.

Beregn terminsdato ud fra seneste menstruation

Hvis du vil regne ud fra hvornår du sidst havde menstruation, så start med at notere hvornår første dag i din seneste menstruation var. Derefter skal du tage længden af din menstruationscyklus (dette er altså antallet af dage mellem første dag i sidste menstruation og første dag i næste menstruation). Når du har de to stykker information, så kan du beregne din næste ægløsning. Ægløsningen er normalt omkring 14 dage før din næste forventede menstruation, så du kan trække 14 dage fra den første dag i din næste forventede menstruation, for at estimere din dag for ægløsning.

Terminsdatoen findes derefter ved at tilføje 280 dage (cirka 9 måneder, men 280 dage er gennemsnitsvarigheden for en graviditet) til den første dag i sidste menstruation, og hvis du så tæller 280 dage frem derfra, har du din terminsdato.

Beregn terminsdato ud fra ægløsning eller fertilitetsbehandling

Hvis du allerede kender datoen for ægløsning eller din fertilitetsbehandling så kan du bruge den her dag som et udgangspunkt, og derefter tilføje 266 dage til ægløsningsdatoen/fertilitetsbehandlingen, og det resulterer i din terminsdato.

Husk at disse udregninger er baseret på gennemsnitlige længder af graviditet og altid kan variere fra person til person, så det er altid en god idé at rådføre sig med egen læge eller sundhedsprofessionel for at få en mere præcis vurdering af terminsdato og generel graviditet.

Hvad koster fertilitetsbehandling?

I Danmark tilbydes offentligt finansieret IVF-behandling til kvinder under 40 år med uforklarlig infertilitet eller let til moderat nedsat æggestokkreserve. Der er dog et begrænset antal forsøg, og der kan være ventetid.

Private fertilitetsklinikker tilbyder også IVF-behandling, men denne er ikke offentligt finansieret. Prisen for IVF-behandling på en privat klinik varierer, men ligger typisk mellem 30.000 og 40.000 kr. per forsøg.

På private fertilitetsklinikker afhænger af mange faktorer, herunder hvilken type behandling der benyttes, og prisen kan strække sig fra 1.500kr til 120.000kr.

Insemination (IUI):

Prisen for en simpel IUI inseminering af kvinden kan starte ved omkring 1.500kr. Dette er dog uden at medregne prisen for eventuel nedfrysning af sædceller, analyser og andre typer supplerende behandling.
Hvis du som kvinder har behov for ægløsnings-stimulerende medicin kan det fås på apoteket. Her vil du dog få tilskud gennem dit gule sygesikringskort. Det er også muligt at få tilskud gennem Sygeforsikringen Danmark.

In Vitro Fertilisering (IVF):

prisen går fra mellem 30.000kr og 40.000kr i normale tilfælde, men kan strække sig helt op til 70.000kr. Her er det også vigtigt at tage højde for potentielle ekstra-omkostninger ifm. hormonbehandling.

ICSI behandling (mikroinsemination):

Prisen for en enkelt ICSI-behandling starter ved 40.000kr og her skal også tages højde for potentielle tilhørende hormonbehandlinger og anden medicin.

Pris for fertilitetsbehandling kan derfor variere. almindelig Inseminering starter ved 1500, IVF/ICSI ligger typisk mellem 30.000-40.000, men kan også komme helt op på 70.000 i nogle tilfælde.

Risici og bivirkninger ved IVF-behandling

Ved IVF kan der være en række bivirkninger eller risici involveret, som også er vigtigt at læse op på.

Medicin-bivirkninger

Under IVF behandling kan du få fertilitetsmedicin, bivirkningerne af disse inkluderer typisk som hovedpine, hedestigninger eller svedeture, og humørsvingninger. Man kan også komme til at føle sig oppustet, få brystspændninger, eller en trykken i underlivet

En af de ting vi arbejder meget med I klinikken når vi hjælper folk med IVF, er at reducere bivirkningerne af medicinen. Her er det at vi varmt anbefaler akupunktur for at hjælpe med at sænke oppustetheden, spændinger, hovedpine og anden ubehag.

Behandlings-bivirkninger

Under behandlingen af IVF kan der forekomme flere forskellige bivigninger som fx.

  • overstimulation af æggestokkene - symptomer er mest udtalt i første uge efter ægudtagning. Med en god læge er overstimulation yderst sjælden.
  • underlivsbetændelse - ses hyppigst hos patienter med endometriose, som under normale foranstaltninger modtager forebyggende antibiotika. Sandsynligheden for underlivsbetændelse er omkring 1/500.
  • blødning efter ægudtagning - dette sker nogenlunde hyppigt - oftest dog i let grad. Smerterne forsvinder af sig selv men hvis du føler dig syg bør du kontakte den fertilitetslæge du er tilknyttet.
  • graviditet uden for livmoderen - i omkring 5% af graviditeterne er uden for livmoderen - behandling for dette er normalt en operation.

Flere store nye undersøgelser viser at der ikke er nogen øget risiko for kræft i æggestokkene efter IVF behandling.

Livsstilsfaktorer kan påvirke fertilitet

Der er oftest en biologisk grund til, at en fertilitetsbehandling ikke lykkedes, og i det store hele er der meget lidt man kan gøre for at påvirke dette. Dog har nogle gavn af vægttab, dette gælder især kvinder, med uregelmæssig menstruationscyklus.

Tobak

Vi ved, at rygning generelt har en dårligere chance for graviditet end andre, derfor er det helt klart at anbefale, at både kvinden og manden stopper med at ryge inden fertilitetsbehandlingen.

I de fleste tilfælde ser vi at rygning kan godt og vel halvere chancen for graviditet.

Kvinder der ryger:

  • venter generelt længere på at blive gravid sammenlignet med ikke-rygere
  • har risiko for længere ventetid (1.5x større sandsynlighed forventetid) end ikke-rygere
  • får påvirket æggestokkenes funktion
  • har ofte hæmmet bevægelse i æggeledere
  • kan have påvirket slimhinde i livmoderen.

Mænd der ryger:

  • har nedsat sædkoncentration
  • har nedsat sæd-motilitet (bevægelighed)
  • og nedsat sædtal

Desuden medfører rygning øget oxidativt stress og øget DNA-fragmentering i sædceller. Det er ikke påvist at være et direkte link, men man kan heller ikke udelukke en sammenhæng mellem DNA-fragmentering og øget risiko for spontan abort hos kvinden når manden ryger, samt potentielle udviklingsforstyrrelser hos barnet.

Derfor er det en klar anbefaling at begge parter stopper med at ryge. Dette gælder også for snus og e-cigaretter

Hash og rusmidler

Hash kan både nedsætte sædcellers motilitet og antallet af sædceller, hvis du eller I har et hashforbrug, eller bruger andre rusmidler skal dette ophøres inden man kan tilbydes fertilitetsbehandling.

Alkohol

Kvinder med stort dagligt alkoholforbrug:

  • har ofte uregelmæssig menstruation
  • manglende ægløsning
  • har dårlig funktion af menstruationscyklus efter ægløsning

Mænd der har et stort dagligt alkoholforbrug:

  • kan være i faregruppen for at have små testikler
  • kan have nedsat sædkvalitet.

Det er velvidst at kvinder der forsøger at blive gravide totalt bør afholde sig fra alkhol.

De fleste undersøgelser viser at et alkoholforbrug på 14 genstande om ugen eller mere, kan øge risikoen for længere ventetid, mens anbefalingen for mænd blot er at overholde sundhedsstyrelsens retningslinjer (dvs. max 10 genstande om ugen for voksne)

Motion & Fitness

Kvinder anbefales at leve så normalt som muligt efter æg-oplægningen, dog minimum 30 minutters fysisk aktivitet hver dag med måde. Undgå fysisk aktivitet som kan belaste kroppen mere end man plejer, som jogging, boldspil, hård træning, ketchersport.

En fantastisk motionskilde til gravide er svømning, cykling, vandring, og ridning.

Hvis du overvejer IVF-behandling, kan det være en god idé at bestille en uforpligtende konsultation om, hvordan akupunktur kan hjælpe dig med at øge dine chancer for succes.

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse