Smertebehandling
14
Minutter

Helvedesild: Hvad er det, og hvordan behandles det?

Helvedesild er skoldkoppernes storebror, en smertefuld form for udslæt. Men kan helvedesild behandles? Smitter helvedesild? og kan man beskytte sig med en vaccine?
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
27/10/2023

Hvad er helvedesild?

Helvedesild gør ondt... Virkelig meget. Helvedesild er en smertefuld form for udslæt forårsaget af samme virus som giver skoldkopper. Det er fordi når man først har haft skoldkopper, gemmer virussen sig i kroppens nervesystem og i visse tilfælde kan den gen-aktiveres og give helvedesild. Kort fortalt så betyder det altså at helvedesild er forårsaget af en reaktivering af skoldkoppevirussen.

Det er mere almindeligt for ældre mennesker og folk med nedsat immunforsvar. Det er heldigvis ikke en farlig eller livstruende sygdom. Men det er vigtigt at slå fast at det er en intens smerte folk kan opleve, og hvis ældre personer eller folk med en svækket krop bliver smittet, så er det vigtigt at de bliver set til af en læge, eller indlagt da smerterne kan gøre det svært at fungere selvstændigt.

Folk der er smittede med helvedesild har også risiko for at udvikle langvarige smerter efter at udslættet er forsvundet, dette gælder primært hvis du

  • er over 50 år
  • har haft et svært udslæt
  • har haft kraftige smerter forårsaget af sygdommen.

De langvarige smerter er blot en af flere komplikationer som kan opstå som følge af helvedesild. Det er noget man kalder postherpetisk neuralgi, og er en tilstand som giver langvarige smerter på stedet hvor sygdommen opstod, selvom sygdommen er ovre. Du kan også være så uheldig at få nerveinfektioner, hvilket ikke er så hyppigt, men primært ses hos folk med nedsat immunforsvar.

Hvor længe varer helvedesild infektionen?

Det er svært at sige, men langt de fleste tilfælde af helvedesild varer 3-5 uger. Det er muligt at få helvedesild mere end én gang, men det er utroligt usandsynligt. Det er kun ca. 10-20% af befolkningen som får helvedesild, og af dem som får det, er det langt de fleste som slipper med kun at få det en enkelt gang.

Symptomer på helvedesild og tidlige tegn

Oftest starter helvedesild med at give smerter der føles so om man brænder sig, eller har stukket sig. Smerterne kan komme hvor som helst på kroppen men er oftest lokale og holder sig på den ene side af kroppen. Du kan opleve en generel utilpashed, hovedpine, feber, svien og smerter der føles som om de sidder inde i kroppen og ikke udenpå.

I løbet af få dage får man et udslæt på det ramte område. Helvedesild's udslæt er typisk rødligt og består af små, væskefyldte blærer. Disse blærer kan ofte briste og danne sårskorper, som vil falde af i løbet af en halv til en hel måned.

Smitter helvedesild?

Ja og nej. Helvedesild smitter ikke til andre personer. Men ved kontakt med væske fra blærerne kan du overføre Varicella Zoster Virus (VZV) og derved smitte andre med skoldkoppevirussen.

Det vil altså sige at du kan ikke smitte andre med helvedesild, men hvis en person ikke tidligere har haft skoldkopper, så kan du godt smitte dem med virussen, så de ender med at få skoldkopper.

Behandling af helvedesild

hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du tror, at du har fået helvedesild. Bør du opsøge læge og lade dem gennemgå din sygdomshistorik. Lægen er nødt til at vide, om du har haft skoldkopper, fordi hvis ikke du har haft det, så kan du ikke have helvedesild. Undgå at klø og ridse på området.

Ellers, så er det en god idé at bevare roen. Tag noget løst tøj på, få noget hvile, meditér hvis du har lyst, hvis du har det kan du også prøve at smørre huden med calamine creme, som er godt til en irriteret og kløende hud.

Vaccine mod helvedesild

Gode nyheder, der findes en vaccine. Vaccine mod helvedesild hedder Shingrix og er godkendt til patienter over 50 år, og voksne over 18 som er i øget risiko for at få sygdommen.

Effekten af sygdommen menes at være god, men den er ikke perfekt. Der er nogle tal som indikerer at en vaccine kan reducere risikoen for at få helvedesild med op til 50%. Ikke desto mindre så er det vigtigt at sige man endnu ikke kender varigheden af vaccinen. Men som tommelfingerregel er der behov for en booster efter en periode på 5 år.

Medicin mod helvedesild

Der findes også en række forskellige former for medicin som kan bruges til at behandle helvedesild, de mest hyppige er antiviral medicin: Fordi at helvedesild er en viral infektion, så kan antivirale mediciner virke ved at bremse for sygdommens virkning i kroppen. Det anbefales at tage antiviral medicin senest 2-3 dage efter udbruddets start.

Det kan dog også betale sig at overveje antibiotika og smertestillende medicin for at forebygge infektion af blærerne, og for at hjælpe med den generelle smertelindring.

Vi anbefaler at kontakte egen læge, og høre om medicin er den rette behandling for dig. Normalvist benyttes antiviral medicin hvis udbruddet er særligt slemt, du er over 50 år eller har et svækket immunforsvar, eller hvis udslættet angriber øjet.

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse