Forebyggelse af symptomer på forkølelse

Forkølelse er det mest hyppige symptom på diverse infektioner hos mennesker, men kan akupunktur hjælpe med at lindre symptomer på forkølelse?
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
9/9/2023

Hvad er forkølelse?

Almen forkølelse er en sygdom, eller et symptom på andre former for infektioner hos mennesker, og i store dele af verden er der ingen særlig behandling for dette. Vi bruger tit husmor-råd som en god kop varm te, honning, et varmt bad, en tur under dynen og eller bare at vente.

Forkølelse er forårsaget af virus, og symptomer på forkølelse kan eksempelvis være stoppet næse, hovedpine, nys og hosten, feber (typisk over 37.8 °C).

Det er ellers imponerende at for det mest hyppige symptom vi mennesker oplever, at der ikke findes en pille vi kan tage for at komme symptomer til livs.

Hvorfor er der ikke en pille mod forkølelse?

Når man bliver forkølet, så er der en generel tvivl hos medicinærer omkring virkbarheden og sikkerheden af diverse former for indgreb og forebyggelser af forkølelse.
Det er utroligt svært at forebygge almen forkølelse i raske folk fordi der er hypige ændringer i virussens antigener og deres strukturer. Så fordi at måden de her vira er er bygget på kan ændre sig ret ofte, er det svært at følge med, og lave en "one-size-fits-all"-løsning til forkølelse.

Undersøgelser viser at 30-50% af forkølelser er forårsaget af rhinovirusser, men dette kan variere. Dog ved vi, at bakterieinfektioner er sjældne, og det leder til en mistanke om at forkølelse næsten eksklusivt forårsages af virus-infektioner.

I dag er medicinal behandling begrænset, og primært brugt til behandling af symptomer, og ikke til selve forkølelsen, fordi virkningen af eksempelvis antihistamer ikke kunne påvises at have en betydelig effekt over placebo når det kom til sygdommens mid-term (3 til 4 dage) eller long-term (6-10 dage). Samme undersøgelse viste at der var en mærkbar positiv effekt på en periode af 1-2 dage, da det viste sig at sænke symptomerne.

Det er altså kort fortalt muligt gennem antihistaminer at afhjælpe symptomer på kort term, men på længere sigt er det ikke holdbart at bruge antihistaminer til behandling af forkølelse. Derfor tackler vi forkølelse med en tur under dynen og en god kop te.

Teorien bag akupunktur

Akupunktur er oftest set brugt i det sydlige asien såsom Kina, Korea og Japan. De primære akupunktur-teorier er baseret på Yin-Yang, Qi, Meridian og aku-punkter. Hvert punkt har sit eget specifikke terapeutiske formål og sin egen 'funktion'.

Akupunktur spredte til vesten i 70'erne og har haft 500+  kontrollerede undersøgelser til at vurdere sin effektivitet og tilbage i 1997 blev det vurderet af National Institutes of Health Consensus Development Panel at der er klart bevis for akupunktur's effektivitet for mange sygdomme og symptomer, især på lindring af smerte på diverse tilfælde.

Akupunkturens effekt er en forstærkelse af kroppens forbrænding, cirkulation, balance og hvert punkt kan siges at være formuleret ud fra stimulation baseret på oldgammel kinesisk medicin-teori

Kan akupunktur hjælpe mod symptomer på forkølelse?

Kort sagt; ja, men det er ikke en mirakel-løsning.

Effekten er hos læger endnu ikke fuldt forstået, men akkumulerede beviser har vist at akupunktur kan mindske tidlige ændringer i blodkarrenes permeabilitet, forhindre hvide bloglegemer i at klæbe sig til blodkarernes inderside, og mindske betændelsesreaktionen på samme måde som aspirin og indomethacin når de tages oralt.

Der er også bevis for, at der er et justeringssystem i immunforsvaret og at akupunktur kan styrke patienternes cellulære immunfunktion og derved have gavnlige virkninger ved at påvirke visse subgrupper. (til de nysgerrige, så er det T-lymfocyt subgrupperne CD3+, CD4+, og CD8+).

Sidst, er det bestemt også værd at nævne at akupunktur har en afgiftningsvirkning på kroppen. Ikke fordi at nålen er som en mini-tryllestav, men fordi at blodomløbet styrkes og at det hjælpe med at forbedre kroppens antioxidante forsvarssystemer.

TCM og dens virkning

TCM (Traditionel kinesisk medicin) akupunktur har vist sig at være en effektiv og sikker metode med stærk anvendelighed, lave omkostninger som tilmed også er miljøvenlig imod sygdomme og symptomer, herunder forkølelse.
Det er selvfølgelig vigtigt at huske at vi ikke taler om en mirakel-kur, men en afhjælpning så du ikke går rundt og hoster, eller at du måske kan få luft gennem næsen igen.

En gennemgang af beviser og undersøgelser fra de seneste 40 år, viser at akupunktur-terapi giver betydelige fordele, og brugen af akupunktur til at lindre symptomer til forkølelse sagtens kan overvejes. Men husk stadig at få godt med vand, te, og en tur under dynen.

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse