Sukker – en trang du gerne vil af med

”Vi er alle narkomaner, uanset om vi vil vedkende os det eller ej,” siger min mand altid – men med et stort grin.
Skrevet af
Maj Brandstrup
Publiceret
16/5/2023

Sukkerafhængighed er sluppet for stigma

Han hentyder selvfølgelig ikke til heroin, eller andet fra ”Den hårde Liste”, men slet og ret de ting, som langt de flest af os gør i hverdagen: vi drikker kaffe og spiser fedt – men den allerværste synder i afhængighedsregnskabet, det er sukker. Vi drikker sodavand, juice og iste, som var det livseliksir, men sandheden er, at det raffinerede sukker, som vi går og fylder os med, i virkeligheden er lige så afhængighedsskabende som – netop – heroin. Og hvis der er noget som feder, så er det sukker i overmål.

Nuvel, mange går på kur, for at smide topmave og deller – og kur er ensbetydende med afsavn. Simpelthen fordi, at det at tabe sig er matematik i praksis.  For at mindske fedtet på kroppen, skal der forbrændes flere kalorier end der indtages. Og en af de største ”banditter”, når det drejer sin om kalorieindtag, er sukker, som du skal indtage væsentligt mindre af, hvis en afmagring skal have succes.

Det lyder let og ligetil, men at gå fra teori til praksis, det er en udfordring.

Hvordan behandles sukkerafhængighed?

Lad mig være ærlig: Det er ikke muligt at finde en mirakelkur eller et akupunktur-punkt, der får dig til at tabe dig med det samme. Selvom det ville være fantastisk at have en "fedtforbrændingsformel", der kunne få dig til at smide tre kilo om ugen uden at løfte en finger, er det desværre ikke så let. At tabe sig handler primært om sundere kost, motion og viljestyrke. Det kræver hårdt arbejde!

Så let er det desværre ikke. At smide kilo er først og fremmest sundere kost, motion – og VILJESTYRKE. Altså hårdt arbejde!

Her kommer vores sukkerafhængighed ind i billedet, men før jeg fortæller dig mere, vil jeg understrege, at der ikke findes genveje. Der findes dog hjælp til at holde dig på rette spor. Derfor kan jeg konkludere, at din succesrate afhænger af, hvad du spiser eller undlader at spise. Du bliver nødt til at erkende, at det handler om, hvor meget du er villig til at undvære sukker. Problemet er, at hvis du er afhængig, skriger din krop efter sukker, og din krop får sin lyst opfyldt ved at give dig "trang til"...

Jeg har lyst til cola.
Jeg har lyst til slik.
Jeg har lyst til sukker i kaffen.
Og så videre...

Etc…

Hvordan bliver man afhængig af sukker?

Sukkerafhængighed eksisterer, fordi sukker har en indvirkning på vores belønningscenter i hjernen. Når vi spiser sukker, udløser det frigivelsen af signalstoffer som dopamin, som er forbundet med følelsen af belønning og velvære. Dette skaber en behagelig fornemmelse i kroppen, og vi forbinder sukker med glæde og tilfredshed.

Når vi indtager sukker regelmæssigt, kan vores krop og hjerne vænne sig til den øgede mængde sukker. Over tid bliver vores tolerance for sukker højere fordi vi er vant til den mængde vi normalvist indtager, og vi har brug for større mængder sukker for at opnå den samme følelse af belønning. Dette fører til, at vi begynder at indtage sukker i større og større mængder for at tilfredsstille vores trang og opnå den samme "sukkerhøj" som tidligere.

Akupunktur mod sukkertrang

et øre med flere forskellige nåle brugt til akupunkturbehandling af sukkertrang

Med akupunktur er det muligt at mindske den lyst og trang. Lad mig lige sige det igen: det er muligt at MINDSKE lysten og trangen – men det er ikke muligt at fjerne den!

Akupunktur kan være behjælpelig med at dæmpe de abstinenser som sukkeret giver gennem nogle punkter i øret, med nåle der sidder i en uge ad gangen.

Selve behandlingen imod sukkertrang er forholdsvis simpel. Jeg sætter en såkaldt press-nål i det som vi akupunktører kalder ”sukkerpunktet” – og som befinder sig i øret. Dertil sætter jeg nåle for sult-, tørst-, og behovspunkterne. Således er klienten dækket godt ind.

En press-nål er en lille bitte nål, som sidder – ikke permanent, men i et længere stykke tid - i dit øre, hvor den konstant giver påvirkning. Det er altså en kontinuerlig funktion. Den lille nål dækkes til med et lille plaster – og den sidder mellem fire og syv dage, inden den falder ud af sig selv. I den tid vil din krops behov for – og altså din lyst til – sukker, kunne formindskes betydeligt.
Jeg understreger igen, at det meste af arbejdet er dit eget, for press-nålen kan kun skære toppen af din sukkertrang. Men den kan gøre det meget lettere at modstå lysten til at dreje skruelåget af en flaske sodavand.

Og hvad så når nålen falder ud?

Som med andre former for afhængighed, er selve den fysiske abstinensfase en begrænset periode. Periodens længde er forskellig fra person til person. Hos nogen mennesker vil sukkertrangen være stærk formindsket efter cirka 3 ugers tid, mens det for andre tager lidt længere tid. Det kan betyde, at du skal have mere end en behandling – og mange vil opleve en væsentlig forbedring efter et par behandlinger.

Herefter er det, at din viljestyrke skal klare resten af processen, for efter en periode på mellem 3 og 5 ugers behandling, kan langt de fleste mennesker opleve, at det er lettere at modstå kroppens trang til sukker – og dermed lysten. Den fysiske del af processen skal nu overtages af en mere psykisk proces, hvor det kan være væsentligt lettere at modstå lysten til sukkerholdige produkter, fordi den fysiske abstinensproces er kommet ud over det punkt, hvor kroppen skriger efter sukker.

Du kan booke tid til at få sat øreakupunktur imod sukkertrang via vores bookingside.
En behandling imod sukkertrang koster kr. 300.

Læs mere om sukker på

Sundhed.dk og Hjerteforeningen:

Maj Brandstrup

Praktiserende Akupunktør | Smertebehandler
Maj er en behandler med 13 års erfaring i smertebandling og sygdomme. Behandler både akutte og kroniske sygdomme, med 7 former for akupunktur, heriblandt TCM, Master-tung og og CCM.
Som medlem af PA - Praktiserende Akupunktører ligger vi med landets højeste uddannelseskrav
Jeg har læst en maserclass i københavn og er altid søgende efter videre personlig og faglig udvikling.
Indholdsfortegnelse